Vaccinarea împotriva COVID-19

Vaccinul COVID-19 este gratuit, optional, sigur și eficient și vă oferă cea mai bună protecție împotriva acestui virus.

Cine se poate vaccina împotriva COVID-19

Toate persoanele peste 5 ani.

Începând cu luna mai 2021 va puteti vaccina fara programare in cadrul centrului nostru de vaccinare (vaccin Pfizer).

Ma pot vaccina daca vreau să ramân însarcinată, sunt gravidă sau alăptez?

Nu există dovezi că vaccinul COVID-19 nu ar fi sigur dacă sunteți gravidă. Sunt necesare însă mai multe dovezi înainte de a vi se putea oferi în mod obișnuit vaccinul.

Vă recomandăm vaccinul dacă sunteți gravidă și:

 • aveți risc ridicat de a lua coronavirus din cauza locului de muncă
 • aveți un risc crescut de complicații grave la coronavirus

Puteți face vaccinul COVID-19 dacă alăptați. Discutați cu medicul de familie înainte de vaccinare. Vă vom explica beneficiile și riscurile vaccinului COVID-19.

Nu este nevoie să evitați sarcina după vaccinare. Vaccinul nu vă poate da dumneavoastră sau bebelușului dumneavoastră COVID-19.

Dacă am avut deja COVID-19, mai trebuie să fac vaccinul?

Faptul că ați făcut deja boala nu vă garantează că ați dezvoltat și suficienți anticorpi. Primul român identificat cu coronavirus în 2020 s-a reinfectat la mai puțin de un an după. Vaccinul vă ajută să creșteți nivelul de anticorpi și vă conferă o protecție mai îndelungată la boală.

Cum se administrează vaccinul COVID-19

Vaccinul COVID-19 este administrat ca injecție în braț. Se administrează sub formă de 2 doze. Veți face a doua doză la 3 săptămâni după administrarea primei doze.

Cum mă pot programa pentru vaccin

1.Dacă aveți peste 65 de ani vă puteți programa online pe ROVACCINARE, la telefon: 021 9462 sau prin Direcția Asistență Socială a primăriei.
2.Dacă nu aveți 65 de ani dar aveți afecțiuni cronice, trebuie să completați acest formular și vă vom programa noi.
3.Angajații din activități în domenii-cheie vor putea fi înscriși în platforma de vaccinare de către angajator.

Ce document se va elibera în momentul vaccinării?

Fiecare persoană care se va vaccina va primi o adeverință doveditoare de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, data nașterii, vârsta, județul de domiciliu, număr și serie CI, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator), semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor.

Dovada vaccinării este pusă la dispoziția persoanei vaccinate fie electronic, fie pe hârtie pentru a-i permite acesteia să își țină evidența între cele două vizite la centrul de vaccinare (doză inițială și rapel)

Cât de sigur este vaccinul COVID-19?

Vaccinurile împotriva COVID-19 disponibile în România sunt dezvoltate, evaluate și aprobate în conformitate cu reglementările actuale de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Aceleași vaccinuri împotriva COVID-19 sunt folosite în toate statele UE și multe alte țări din lume.

Peste 30 de milioane de persoane din întreaga lume s-au vaccinat deja și doar 0.002% au avut reacții adverse severe (șoc anafilactic), neînregistrându-se niciun deces.

Puteți citi mai multe despre procesul de aprobare și siguranța vaccinurilor Pfizer BioNTech și Moderna (disponibile în România) pe pagina EMA (Engleză).

Cât de eficace este vaccinul COVID-19?

Prima doză de vaccin COVID-19 ar trebui să vă ofere o bună protecție împotriva coronavirusului. Dar trebuie să faceți ambele doze de vaccin pentru a beneficia de o protecție mai durabilă.

Există posibilitatea (mai ales după o singură doza) să luati sau să răspândiți noul coronavirus chiar dacă ați facut vaccinul. De aceea este important să:

 • continuați să urmați sfaturile de distanțare socială dacă puteți,
 • purtați mască în locuri în care este greu să păstrați distanța față de alte persoane.

Efecte secundare ale vaccinului COVID-19

Majoritatea efectelor secundare ale vaccinului COVID-19 sunt ușoare și nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână. Acestea pot fi:

 • durere a brațului în locul în care a fost făcut vaccinul
 • senzație de oboseală
 • durere de cap
 • senzație de rău
 • febră ușoară

Puteți lua analgezice, cum ar fi paracetamol, dacă aveți nevoie.

Dacă simptomele se agravează sau sunteți îngrijorat, sunați medicul de familie!

Reacții alergice

Spuneți personalului medical înainte de a fi vaccinat dacă ați avut vreodată o reacție alergică gravă (șoc anafilactic).

Nu ar trebui să faceți vaccinul dacă ați avut în trecut o reacție alergică gravă la:

 • o doză anterioară din același vaccin COVID-19
 • multiple clase de medicamente, compuși ai vaccinului (veți fi informat și înainte de vaccinare cu privire la compoziția acestuia).

Reacțiile alergice grave sunt rare. Dacă aveți o reacție la vaccin, aceasta se întâmplă de obicei în câteva minute. Personalul care administrează vaccinul este instruit să facă față reacțiilor alergice și să le trateze imediat.

Vaccinul nu vă agravează bolile cronice de care suferiți. Dimpotrivă, bolile cronice cresc riscul de a face o formă severă de coronavirus, fiind important sa vă vaccinați cât mai curând pentru a vă proteja de infecție.

Ingredientele vaccinului COVID-19

Vaccinul nu conține produse de origine animală sau ouă.

Mai multe informații despre ingrediente puteți găsi aici (Engleză)

Mai multe informații

Website COVID: https://vaccinare-covid.gov.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/ROVaccinare/

Close Bitnami banner
Bitnami